Karmienie piersią

karmienie-piersia_wiem_o_zdrowiu

Forum -> alkochol podczas karmiennia piersią

Tytuł:alkochol podczas karmiennia piersią
Autor:Elżbieta
25.5.2010, 08:32
Widzę tu pytania od nieco przewrażliwionych mam, które boją się nawet śliwki jeść. Opanujcie się kobiety! Ja mam nieco inne bardziej odważne pytanie. Moje maleństwo skończyło pół roku, staram się już mu wprowadzać inne produkty do diety, jednak 2-3 razy dziennie karmię go piersią. Wybieramy się na wesele za 2 tygodnie. Stąd moje pytanie, czy mogę sobie pozwolić na jakiś kieliszek szampana, czy też winka? Oczywiście dosłownie kieliszek no może dwa?poradzcie!

Tytuł:alkochol podczas karmiennia piersią
Autor:Andżela123
25.5.2010, 12:41
Karmiąca mam może sobie pozwolić od czasu do czasu na kieliszek wina, ale tuż po karmieniu. Promile przenikają do mleka - jak tylko są we krwi, zaraz pojawiają się w mleku, ale jak znikają z krwi to znikają też z mleka. Jeśli więc jakiś alkohol nas kusi, najlepiej sprawdzić (korzystając np. z kalkulatorów w internecie), kiedy we krwi się pojawi, a kiedy zniknie, i unikać karmienia wtedy, gdy jest obecny. Zwykle oznacza to, że można wypić np. kieliszek likieru, ale tuż przedtem nakarmić dziecko, po czym unikać karmienia przez około 2-3 godziny. Najlepiej jest pić jednak wino, czerwone, unikać trunków wysokoprocentowych oraz gazowanych typu szampan. Mitem jest też, że piwo wzmacnia laktację.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

karmienie-piersia_ciekawostki

Ciekawostki

Zapalenie pochwy

Problem infekcji pochwy dotyczy znacznej części kobiet, spowodowany jest zachwianiem równowagi flory bakteryjnej (przewaga złych bakterii). W kobiecej pochwie znajdują się naturalne bakterie, odpowiedzialne za ów stan równowagi, szczególną rolę odgrywają tu pałeczki kwasy mlekowego.

Czy wiesz, że...

Ciąża zagrożona

Okres spodziewania się przyjścia na świat dziecka jest bardzo ekscytujący, jednak dla mam, których ciąża związana jest z ryzykiem, w równej mierze może on przynosić ogromny stres.

Polecamy

Prowadzenie ciąży
Jeśli masz ponad 35 lat, lekarz powinien poinformować cię o badaniu zwanym amniopunkcją, którą wykonuje się od 15 do 18 tygodnia ciąży, w celu wyeliminowania ryzyka zachorowania dziecka na zespół Downa, Touretta, czy inne.

Archiwum

Metamizol jest lekiem już tradycyjnym,i przechodzącym próbę czasu oraz próbę rzeczywistej wartości leczniczej od 1922 roku, kiedy to po raz pierwszy został użyty klinicznie jako środek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. W ostatnich latach, obok prac oryginalnych, ukazały się także prace poglądowe, przedstawiające metamizol w świetle nowszych badań i na tle nieprzerwanej dyskusji nad jego miejscem w terapii bólu. Metamizol jest zalecany do stosowania w silnych stanach bólowych. Pyralgina to jeden z najczęściej zażywanych leków, który w swoim składzie ma 500 mg metamizolu.